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IEC 62368-1:2014 ed.2.0 ANNEX O 2214 2023
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Subject Keywords Developed by To be approved
Measurement of creepage Creepage distance ETF2 2023 or 2024 CTL
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Condition Insulation distance with intervening, Rule:! Ck is the (dist: d+D, pag:
unconnected conductive part distance is also d + D. Where the value of d or D is

smaller than X mm it shall be considered as zero.

Figure 0.4 - Intervening unconnected conductive part

In IEC 62368-1:2014 ed.2.0 Annex O figure O.4, as above, there is an explanation indicates that:

Rule: Clearance is the distance d + D, creepage distance is also d + D. Where the value of d or
D is smaller than X mm it shall be considered as zero.

In IEC 62368-1:2018 ed.3.0 Annex O, figure O.4 there is also same expression.

Although, In IEC 60664-1: 2007 and IEC 60664-1:2020, there is no expression in this version of IEC
60664-1:2007 about the situation when d or D smaller than X mm.

But, DSH 2160 clarifies the dilemma as below and you can see the decision sheet screen shot:

A PCB sample is tested according to sub-clause 6.2 of IEC 60664-1:2007. Howto
measure creepage distances when the path is split by floating conductive parts when
d<XandD 2 X?
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NOTE: d< X D 2 X C is conductive floating part
Figure test PCB sample

Different interpretations of total creepage distance are as follows

Opinion 1: The creepage distance is measured as shown in IEC 60664-1:2007 example
11. Creepage distance is the distance =d + D

Opinion 2: Since the d is less than X, the d is considered as zero
Creepage distanceis the distance =D.

Which opinion is correct?

Decision

Opinion 1 is correct. Creepage distance is the distance=d + D

Question is, how shall we evaluate clearance and creepage distance according to IEC 62368-1 for
unconnected conductive parts (floating conductors)?
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Decision

DSH 2160 is to be considered.

Explanatory notes

Figure O.4 is changed in the draft ed 4 of 62368-1, 108/800/FDIS and is in line with DSH
2160 for 60664-1.

IEC TC108 HBSDT San Francisco Nov 2022: Agreement on the OSM EE document 22/5
with the same content.
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